14 Temmuz 2012 Cumartesi

Lesitin ve Lida Üzerine Etkileri

Lesitin, yağla birleşebilme yeteneği ve su içeriği olan, pek çok üründe bulunan yaygın bir bileşendir. Lida kullananlar lesitini mutlaka almalıdırlar. Ne var ki lesitin kalp hastalığının önlenmesi ve tedavisinde hayati öneme sahip bir faktör- kilo vermeye yardımcı olan mucizevi bir besin olarak ün kazanmıştır. Lesitin, karaciğer tarafından üretilir ama yumurta şansında da bulunur, ilk kez 1850′de ayrıştırılmıştır. Soya fasulyesinde de bulunur ve günümüzde yaygın olarak tüketilen besin de budur. Yağlar ve temel yağ asitlerinin kompleks bir karışımı olan lesitinin kendisi de fosforla birleşmiş bir yağdır. Lesitindeki fosfolipitler kolin ve inositolle bağlantılıdır; bunların kolesterolü kontrol etme ve yağların yakılarak enerjiye dönüştürülmesinde metabolizmaya yardımcı olan aktif elemanlar olduğu düşünülmektedir. Lida için bu şekilde bir yardım mucizelere vesile olabilir. Laboratuar hayvanları üzerinde yapılan araştırmalar, kan kolesterolünü azaltma ve lipitlerin normal düzeylere getirilmesi yoluyla aterosklerozun (arterlerin sertleşmesi) geriye döndürülebileceğini göstermiştir. Saf soya fasulyesi lesitini düzenli olarak diyette yer aldığında kolesterolü düşürür. Lidayla birlikte Lesitin ve kolesterol denge içinde bir arada bulunurlar – Lesitin kolesterolü kontrol altında tutar. Kendi haline bırakıldığı zaman kana karışmaz ama arterlerde kalır ve emilmezse sonunda orada çöküntüler meydana getirir. Bir emülsüfiyer olan lesitin, kolesterolün vücut hücrelerinin geri kalanı içine emilimini etkiler, böylece zararlı kolesterol birikimini önler. Bir emülsüfiyer olarak lesitin, yağları parçalar; büyük yağ partikülleri yapışkan trombositlerin toplandığı bir yer olarak görevini yerine getirir, böylece kan dolaşımını yavaşlatır ve sonunda kanın pıhtılaşmasına yol açar. Yapılan çeşitli incelemeler, koroner kalp hastalığı olan insanlarda kandaki lesitin düzeyinin düşük olduğunu ve bu nedenle kanın pıhtılaşma riskinin de arttığını göstermiştir. Linoleik asitin yanı sıra Lida ile linolenik ve doymamış yağ asitleri de trombositlerin (kan pulcuklarının) yapışkanlığını azaltır: Her ikisi de lesitin bakımından zengindir. Bu, iyi kolesterol ve kötü kolesterol düzeylerini etkiler. YYL düzeylerini yükseltirken DYL değerlerini düşürürler.

0 yorum:

Yorum Gönder