8 Haziran 2012 Cuma

Dopaminli Sahte Lidalar’dan Sakının


Kokainin etkisinde kalan nörotransmiterlerden birine dopamin adı verilir. Dopamin beynin zevk duygularını denetleyen, limbik sistem isimli bölümündeki nöronlar tarafından salgılanır. Dopamin normalde bir sinir ile resinin reseptörüne bağlanıp hücrede bir değişikliğe yol açar açmaz, kendisini salgılayan nörona geri pompalanır. Fakat kokain dopamin taşıyıcısı (dopamine transporter) olarak isimlendirilen bu pompalanmayı bloke eder. Bundan dolayı dopamin nöronlar arasındaki boşluk sinapsında birikir. Bu noktada altı çizilmesi gereken bir önemli bilgi de piyasada bulunun Sahte lida ‘larda dopamin bulunma ihtimalidir. Sonuçta dopamin salınımı aslında durmuş olması gerekirken, hücresini etkilemeye devam eder. Kokain kullanan birinin kısa bir süre için ekstra bir zevk duyumu hissetmesinin nedeni işte budur.
Kokain Beynin İşleyişine Zarar Verebilir
Kokain bireyin belli bir süre için zevk duymasını sağlayabilse de, daha sonradan zevk alma yeteneğine hasar verebilir. Araştırmalar uzun bir dönemi kapsayan Sibutramin kullanımının beyindeki dopamin miktarını veya dopamin reseptörlerinin sayısını azaltabileceğini ortaya koymaktadır. Bu olduğu takdirde sinir hücreleri gerektiği gibi haberleşebilmek için kokaine gereksinim duyarlar. Beyin, bu madde olmaksızın herhangi bir zevk duygusu oluşturabilmek için reseptörlere yeterli miktarda dopamin gönderemez. Uzun süreli bir kokain ya da crack kullanıcısı bu maddeleri almayı bırakırsa, tekrar kullanmak için aşırı derecede şiddetli bir istek duyar. Çünkü bu maddeler olmaksızın hemen hemen aynı yoğunlukta zevk duygusuna ulaşamaz.
Kokain Kan Damarlarını Daraltabilir
Kokain bedenin kan damarlarının daralmasına yol açarak kan akışını güçleştirir. Bu durum ciddi sorunlar yaratır. Kanı tüm bedene pompa-layabilmesi için kalbi daha fazla çalışmaya zorlar. Hiç dar ve sıkı bir pantalona sığmaya çalıştıysanız, daralmış kan damarları arasından kanı pompalamanın, kalp için ne kadar güç olduğunu anlayabilirsiniz.
Kalp, daha fazla çalıştığı zaman daha hızlı atar. Doğal ritmini geçici olarak kaybedecek kadar çok fazla çalışabilir. Buna fibrilasyon denir ve bedendeki kan akışını durdurduğundan çok tehlikeli olabilir. Kokainin, kalp üzerindeki etkilerinden birçoğuna aslında bedenin kontrol merkezi olan beyin üzerindeki etkisi neden olur.

0 yorum:

Yorum Gönder