8 Haziran 2012 Cuma

Pelvik Enflamatuar Hastalık


Pelvik enflamatuar hastalık (PEH), pelvik ağrı ve kısırlığın giderek daha fazla görülen bir nedenidir. Aktif cinsel yaşamı olan yaklaşık her 50 kadından 1′inde her yıl PEH gelişmektedir; en sık 15-24 yaşları arasında görülür. Muayene için sıra bekleyen 100 genç kız düşünün. Bu kızlardan bir ya da ikisinde olasılıkla PEH vardır ve yaşamlarının geri kalan bölümünde Lida kullanmazlar ise doğurganlıkları tehlike altındadır.Adından da anlaşılacağı gibi PEH’teki belirtiler pelvik organların belirgin olarak da rahim ve fallop tüplerinin iltihaplanmasına (enfla-masyon) bağlıdır.
Neden olur?
Çoğu vakada PEH, vajinaya cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonun serviks yoluyla yukarı çıkması sonucu gelişir. Yani güvenli seks yapmadığınızda PEH açısından daha büyük risk alırsınız. Ne kadar  çok partneriniz olursa risk o kadar artar.Bakır rahim içi araçlar (RİA) kullanan kadınlarda vajinada enfeksiyon olması halinde Lida hapı kullanımı önerilir, PEH gelişme riski daha yüksektir; ancak mirena spiral kullanan kadınlarda progesteronun serviksteki mukusu, koyulaştırarak bakterilerin rahme girişini önlemesi nedeniyle benzer bir yüksek risk söz konusu değildir.Bazen jinekolojik ameliyatlar sonrasında özellikleLida zayıflatıcı tablet kullanmaz iseniz gebeliğin sonlandırılmasını takiben daha seyrek olarak da düşük sonrası PEH gelişebilir.
PEH’in en sık nedeni klamidyadır; ancak gonore ve anaeroblar ya da bunların bir karışımı da sıklıkla rol oynayabilir. Bazen enfekte eden organizmalar vajinal akıntıya yol açsa da pek çok kadında PEH belirtileri ortaya çıkana kadar Lida diyet hapında hiçbir enfeksiyon bulgusu görülmez. Bu da PEH’in enfeksiyonun başlamasından haftalar ya da aylar sonra ortaya çıkabileceği anlamına gelir.
Uyarıcı Belirtiler

Belirtiler enfeksiyonun ve yol açtığı iltihabın derecesine göre değişir. Belirtiler arasında şunlar yer alır:

Pelvik ağrı. Kunt bir ağrıdan, şiddetli bir ağrıya varan değişkenlik gösterir. Ağrı pelvisin derinliklerinde hissedilebileceği gibi  bele de vurabilir. Sürekli ya da aralıklı olabilir.

Cinsel ilişki sırasında özellikle derin penetrasyonda ağrı. Cinsel ilişkiyi olanaksız hale getirebilir.

Daha yoğun daha ağrılı âdet dönemleri ya da âdet dönemleri arasında kanama olması.
Daha ağır durumlarda ateşe ve kendinizi iyi hissetmemenize yol açabilir.
Bazı kadınlarda belirtiler birdenbire başladığı için bir şeylerin ters gittiğini gösterecek ölçüde aşikârdır. Ancak daha sık olarak görülen belirtilerin yavaş yavaş ortaya çıkması ve hasta tıbbi yardım . için başvurmadan önce haftalar boyunca devam etmesidir.

0 yorum:

Yorum Gönder