8 Haziran 2012 Cuma

Karbonhidrat İçeren Besinler ve Etkileri


Karbonhidratlar nerede, hangi kültürde veya zamanda olursa olsun insanların enerji kaynaklarının %50′den fazlasını oluşturmuştur. Bin yıllardır, meyveler ve bal hariç, insanlar tarafından tüketilen yegâne karbonhidratlar, bugün ağır şekerler dediğimiz tahıllar, nişastalar, baklagiller vb. olmuştu. Özellikleri, çok hızlı bir şekilde vücut tarafından emilmeleri, kan şekerini aşırıya kaçmadan yükseltmeleri ve böylece, bugün sağlık ve kilo alma üstündeki tehlikeli sonuçları bilinen insülin salınımı şeklindeki vücut tepkisini önlemeleridir.
Şeker kamışından ve daha çok şeker pancarından elde edilen beyaz şekerin ortaya çıkmasından itibaren insanların beslenmesi giderek şekerli gıdalara ve kana hızla karışan karbonhidratlara doğru kaymaya başladı. Enerji veren bir besin türü olan karbonhidratlar spor yapanlara, çalışanlara ve ergenlik dönemindekilere uygun gelmeye başladı. Ancak bugünün hareketsiz toplumu için pek de yararlı oldukları söylenemez. Bugünün hareketsiz toplumu için aşırı miktarda karbonhidrat tüketmek fazla kilo almak ile eş anlamlıdır. Beyaz şeker ve tüm türevleri, şekerlemeler, bonbon şekerleri kana çok hızlı karışan, saf ve çok zengin karbonhidratlardır. Nişastalar, tatları çok şekerli olmasa da, karbonhidrat bakımından zengindirler. Bütün unlu ürünler (ekmek, özellikle beyaz ekmek, krakerler, tahıllar), patates, bezelye, baklagiller, mercimek, börülce nişastalı yiyeceklerdendir. Bu yiyecekleri canınızın istediği gibi tüketip kilo almamak için Lida tablet zayıflama ilacı kullanmalısınız.

Karbonhidrat yönünden en zengin meyveler muz, kiraz ve üzümdür.
Şarap ve tüm alkollü içecekler karbonhidrat yönünden zengindir.
Hamur işlerinde, tadı güzel olan ama çok fazla yağ da içeren, bütün şeker ve un karışımı ürünlerde karbonhidrat bulunur.

Tüm karbonhidratların 1 gramı ancak 4 kalori verir, ama genelde yüksek miktarda tüketildiklerinden verdikleri kalori miktarı da artar. Tamamen sindirildikleri için, enerji verimleri yüksektir. Üstelik, nişastalı ve unlu ürünlerin sindirmi yavaştır ve neden oldukları fermantasyonla gazın şişkinliği estetik nedenlerle de pek hoş değildir.
Karbonhidratların büyük çoğunluğu, nişastah ve unlu ürünler gibi, tatları çok sevilen besinlerdir. Bu şekerli tada duyulan zaaf kısmen kalıtsaldır, ama psikologların çoğu bunun çocukluktan itibaren şekerli gıdaların bir ödül mekanizması olarak kullanılması şeklindeki uzun süreli şartlanmanın bir sonucu olduğunda hemfikirdir. Kendinizi ödüllendirmek için karbonhidrat tüketmeye meyilliyseniz Lida zayıflama hapı kullanmanızı tavsiye ediyorum.
Son olarak, karbonhidratlar çoğu zaman maliyeti çok düşük besinlerdir, bu da onları en zengininden en yoksuluna, herkesin sofrasında bulunan besinler haline getirir.

0 yorum:

Yorum Gönder